Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 16 maart 2016

D66 kritisch over ‘rokjesverbod’

De D66-fractie in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West heeft woensdag 16 maart mondelinge vragen gesteld in de bestuurscommissie over aangescherpte kledingvoorschriften voor vrouwelijke baliemedewerkers. De partij vindt het een slechte zaak dat het stadsdeel veel strengere richtlijnen hanteert dan stedelijk zijn afgesproken.

De fractie reageert hiermee op een melding die de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Gemeente Amsterdam dinsdag op Twitter verspreidde. Een teamleider in Nieuw-West zou vrouwelijke medewerkers Burgerzaken per mail hebben laten weten dat ze aan de balie geen knielaarzen of rokjes korter dan kniehoogte meer mogen dragen. Weigeraars zouden per direct naar huis worden gestuurd.

“Zulke kledingvoorschriften voor vrouwen zijn absurd”, laat Jeroen Mirck weten namens de D66-fractie in Nieuw-West. “Dit soort eisen horen niet in een open en tolerante stad als Amsterdam.”

Volgens het COR bestaan er geen specifieke kledingvoorschriften voor ambtenaren van de gemeente, anders dan dat medewerkers er ‘representatief en professioneel’ uit moeten zien. Mirck: “D66 vraagt zich dan ook af waarom er in Nieuw-West op eigen houtje strengere eisen worden gehanteerd. Dat is in strijd met stedelijk beleid.”

De D66-fractie wil meer duidelijkheid over de strenge kledingvoorschriften. “Gaat het hier om een solo-actie van één teamleider of worden er in Nieuw-West vaker extra eisen gesteld aan de kleding van vrouwelijke ambtenaren?” vraagt Mirck zich af. “D66 wil weten wat het Dagelijks Bestuur gaat doen om dit soort ontoelaatbaar seksistisch gedrag door één of wellicht meer leidinggevende ambtenaren tegen te gaan.”

Uit de beantwoording blijkt dat het hier ging om een conflict tussen een teamleider en een medewerker. De D66-fractie vindt dat dit in een persoonlijk gesprek opgelost had moeten worden, niet via een richtlijn per mail aan alle vrouwelijke medewerkers. Deze mail wordt door de gemeente ‘onhandig’ genoemd, is direct intern besproken en inmiddels van tafel. D66 is tevreden dat er direct na alle ophef actie is ondernomen en dat de baliemedewerkers van Nieuw-West hetzelfde worden behandeld als collega’s elders in de stad.

D66’er Jeroen Mirck is vandaag onder meer geïnterviewd door AT5 en De Telegraaf.